blog
Categorie: Algemeen

Ondanks het wisselvallige weer daagden heel wat enthousiaste kids op voor de Jommekesdag in het Boudewijnpark. “Heel blij dat we eens met Jommeke op de foto konden”, klonk het lachend.

DIETER DE MILDE

De spanning stond af te lezen op vele gezichtjes zaterdagmorgen aan de ingang van het Boudewijnpark in Sint-Pieters, Brugge. Heel wat kinderen kwamen namelijk speciaal afgezakt om hun grote held, Jommeke, voor het eerst te ontmoeten. De hele dag door stonden tal van spetterende activiteiten gepland, waaronder een zoektocht, een signeersessie en shows met zeeleeuwen, zeehonden en dolfijnen. Al hadden de meesten de activiteit kort na de middag met stip genoteerd: het grote kussengevecht met Jommeke. Maar eerst werd ruimschoots de tijd genomen om op de foto te gaan.

Daan De Roos (8) kwam samen met zijn mama Heleen Verstraete speciaal uit Sint-Gillis-Waas afgezakt. Hij was voor de gelegenheid helemaal in Jommekeskostuum uitgedost. “Ik ben een supergrote fan en wil graag eens met hem op de foto. Omdat verklede kinderen een prijs krijgen heb ik vandaag mijn pak aangetrokken”, klinkt het enthousiast. “De eerste strip die ik las, Het slimme varken, heb ik van mijn oma gekregen. En toen die uit was, wou ik meteen alle strips van Jommeke verzamelen. Ik heb er ondertussen, denk ik, wel honderd en heb vandaag ook mijn zakgeld bij om drie strips mee te doen”, zegt hij lachend.

Robbe Lammens (6) uit Eeklo was verkleed als het guitige aapje Choco. “Mijn mama heeft dit pakje in elkaar geknutseld. Omdat ik niet graag geschminkt word, heeft ze er een maskertje bij gemaakt”, glimlacht de jongen. Voor Robbe was het de eerste kennismaking met Jommeke. “Ik ben erg geïnteresseerd in stripverhaaltjes en heb vandaag mijn eerste Jommekesstrip gekocht”, klinkt het fier. Of hij zijn strip laat handtekenen door de aanwezige tekenaar? “Neen, ik wil liever dat mijn eerste boekje proper blijft”, klinkt het stellig. Aan het kussengevecht deed hij wel gretig mee. “Ik heb me alvast niet ingehouden en hem zoveel mogelijk proberen te raken”, schatert hij.

Ook Ferre De Kimpe (7) uit Assebroek had zijn beste beentje voorgezet tijdens het kussengevecht. “Er werden enkele goeie meppen uitgedeeld, maar daarna waren we weer dikke vrienden”, klinkt het. “Ik wou namelijk graag nog dat mijn strips gesigneerd werden, en dan nog het liefst van al met een tekening van Jommeke en Flip.”

Terwijl Jommeke druk bezig bleef met selfies uitdelen had tekenaar Philippe Delzenne zijn handen vol om de strips te signeren. “Het blijft opvallend dat niet alle kinderen per se willen dat ik Jommeke teken in hun boekjes”, zegt hij. “Er wordt ook heel veel gevraagd naar Flip en Choco, het is voor mij leuk om te zien dat ook die figuren heel erg tot de verbeelding spreken.”

Jo Nys, weduwe van Jommekes geestelijke vader Jef, is er nog elke keer bij op Jommekesdag. “Het is een goede manier om kinderen elke keer weer met Jommeke in contact te brengen. Het maakt me telkens heel erg gelukkig om te zien dat Jommeke onder de kinderen nog steeds springlevend is. Als mijn man dit nog zou kunnen meemaken, hij zou versteld staan.”

Verslag in de Jommekeskrant
CMG_NBNAT_NB_2019-10-02_29.jpg
 
Verslag-Jomdag-06.jpg

70949586_2747883521914041_3522470836009172992_n.jpg